NaprawiaMY z Veolią

Twórz z nami społeczność kawiarenek naprawczych w Polsce! Fundację Veolia Polska od ponad 5 lat wspiera organizacje społeczne w promowaniu idei zero- i less-waste. DOŁĄCZ DO NAS - Start konkursu StarterPack’24

Wzmocnij swoją społeczność lokalną: Uruchom kawiarenkę naprawczą!

Jeśli reprezentujesz organizację pozarządową, której pasją jest zrównoważony rozwój i zaangażowanie społeczne - Weź udział w Konkursie grantowym StarterPack'24 w ramach programu NaprawiaMY z Veolią!

Dlaczego warto otworzyć kawiarenkę naprawczą?

• Umacniasz więzi w społeczności lokalnej!
  • Nadajesz przedmiotom nowe życie!
  • Ograniczasz ilość odpadów - wspierasz rozwój gospodarki obiegu zamkniętego.
  • Spędzasz miło czas ucząc się nowych rzeczy.

Jak otrzymać grant (od 3 do 7 tys. zł) na otwarcie kawiarenki naprawczej w ramach NaprawiaMY z Veolią?

Co zawiera StarterPack 2024?

• Grant wartości 3 - 7 tys. zł brutto - zależne od liczby zgłoszeń,
  • Zestaw narzędzi dopasowany do profilu kawiarenki,
  • Zapas aromatycznej kawy pochodzącej ze zrównoważonych upraw,
  • Podręcznik DIY: jak stworzyć kawiarenkę naprawczą,
  • Instruktaż: jak prowadzić kawiarenkę naprawczą,
  • Wsparcie merytoryczne i konsultacje w ramch społeczności NaprawiaMY z Veolią,
  • Szkolenie z zakresu komunikacji.

Czego oczekujemy w zamian?

• Pomysłu i energii koniecznej do zorganizowania kawiarenki naprawczej.
  • Przygotowania programu spotkań naprawczych w duchu idei zero-waste.
  • Zaangażowania w aktywne popularyzowanie idei kawiarenek naprawczych, naprawiania i dawania rzeczom drugiego życia.
  • Sprawozdania z realizacji projektu - po zakończeniu zaplanowanych działań.

Czym są kawiarenki naprawcze i jak działają?

Są to inicjatywy polegające na wspólnym naprawianiu rzeczy, które inaczej trafiłyby na śmietnik. Wystarczy się zgłosić np. z chyboczącym się krzesłem, skrzypiącym rowerem lub dziurawym ubraniem… oraz odrobiną pozytywnej energii. Na miejscu, przy wsparciu specjalistów uczestnicy nauczą się jak samodzielnie dokonać potrzebnej naprawy i dać przedmiotowi szansę na drugie życie.

Wydarzenia organizowane w ramach tego typu przedsięwzięć dają uczestnikom możliwość poznania i nauczenia się praktycznych umiejętności - naprawiania lub konserwowania przedmiotów codziennego użytku, a przy okazji integrują społeczności sąsiedzkie lub środowiskowe oraz zwiększają świadomość ekologiczną uczestników.

Kawiarenki to również miejsca, które uwalniają kreatywność - dzięki przestrzeni, narzędziom i wsparciu motywują do ulepszania i nadawania nowej wartości starym przedmiotom. Dzięki warsztatom upcyklingowym oraz kursom DIY uczestnicy kawiarenek naprawczych m.in. produkują ozdoby z metalu pozyskanego z przetopionych puszek ale też i zdarzyło się naprawianie łodzi!

Kawiarenki naprawcze to przede wszystkim miejsca spotkań ciekawych, zaangażowanych ludzi. Inicjowane przez lokalnych aktywistów, stowarzyszenia, fundacje czy nieformalne grupy, integrują lokalne środowiska, społeczności sąsiedzkie oraz wzmacniają kompetencje społeczne, a także zwiększają świadomość ekologiczną uczestników.

Repair cafés działają w wielu krajach na całym świecie, podejmując współpracę w ramach ruchu kawiarenkowego. Rozwija się on od 2009 roku m.in. w: Holandii, Belgii, Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Indiach czy Japonii. Szacuje się, że na całym świecie działa już ok. 2200 kawiarenek naprawczych.

Fundacja Veolia Polska rozwija program NaprawiaMY z Veolią od 2019 roku.

Podczas pierwszej edycji, zorganizowanej we współpracy z Fundacją Ashoka, w kilku miastach Polski powstało 10 kawiarenek naprawczych. W pandemicznym 2020 roku program realizowany był on-line, podczas gdy w  2021 roku z grantów przyznanych przez Fundację Veolia skorzystały kolejne cztery kawiarenki naprawcze. Partnerem programu była wówczas Akademia Rozwoju Filantropii.

Łącznie, od początku istnienia programu, w programie wzięło udział około 30 kawiarenek naprawczych. W tym roku do tego grona dołączy dziesięć kolejnych inicjatyw.

Pierwsza pilotażowa edycja programu zrealizowana wspólnie z Ashoka Polska.
Profil Naprawiamy z Veolią
Trzecia edycja programu realizowana będzie w Łodzi.