Ruszamy z nowym program edukacyjnym - „Ekodetektywi i miejskie zagadki”

Bohaterowie ekobajek uczą warszawskie przedszkolaki, jak dbać o czyste powietrze i własne zdrowie. Ruszamy z nowym program edukacyjnym - „Ekodetektywi i miejskie zagadki”.

Poprawa jakości powietrza to duże wyzwanie dla miast. W Warszawie rusza właśnie program „Ekodetektywi i miejskie zagadki” adresowany do najmłodszych mieszkańców stolicy. Dzięki książce z ekobajkami oraz zajęciom w wybranych przedszkolach, maluchy dowiedzą się, jak każdy z nas może na co dzień dbać o czyste powietrze, a tym samym o własne zdrowie. Z materiałów edukacyjnych skorzystają także rodzice i nauczyciele wychowania przedszkolnego.

Ekodetektywi: Pola, Tola i Urwis, zapraszają maluchy do tajemniczego świata miejskich zagadek, jednocześnie, przybliżając im współczesne wyzwania miast, takie jak efektywność energetyczna budynków czy zjawisko miejskiej wyspy ciepła.

Książeczka zawiera dwie podzielone tematycznie bajki: „Energia na plus. Jak zatrzymać ciepło w domu?” oraz „Zieleń w mieście. Recepta na zdrowie i czyste powietrze” oraz liczne dodatkowe aktywności, takie jak eksperymenty, zabawy czy prace plastyczne. Do każdego z rozdziałów przygotowano również wstęp adresowany do dorosłych czytelników, dzięki któremu mogą pogłębić swoją wiedzę i przygotować się do rozmów z dziećmi. Dzięki temu książka to nie tylko doskonała lektura dla dzieci, ale także cenne źródło inspiracji dla rodziców i nauczycieli wychowania przedszkolnego, szukających pomysłów na ekologiczne zajęcia z najmłodszymi.

Od marca z materiałów zawartych w książce będą korzystać wolontariusze spółki Veolia Energia Warszawa, którzy poprowadzą z najmłodszymi warszawiakami bezpłatne zajęcia w kilkunastu wybranych warszawskich przedszkolach. Podczas warsztatów, najmłodsi warszawiacy dowiedzą się skąd bierze się smog, jak zadbać o to by ciepło nie uciekało z naszych domów oraz jak dzięki miejskiej zieleni można poprawić jakość powietrza, lokalny klimat oraz nasze zdrowie i jakość życia.

Program „Ekodetektywi i miejskie zagadki” jest realizowany dzięki współpracy Fundacji Veolia Polska, Centrum UNEP/GRID-Warszawa oraz Fundacji CultureLab, w ścisłym partnerstwie z Biurem Ochrony Powietrza i Polityki Klimatycznej Urzędu m.st. Warszawy w ramach Partnerstwa SDGs „Razem dla Środowiska”, którego celem jest budowanie klimatu współpracy przy wdrażaniu Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ, szczególnie ich środowiskowego wymiaru.