Piknik Naprawczy w Poznaniu

W sobotę 25 maja, dzięki zaproszeniu Fundacji Członków PSM "Winogrady" w Poznaniu nasza Fundacji miała możliwość gościć na Festynie osiedlowym i promować idee stojące za projektem NaprawiaMY z Veolią! W ciągu kilku godzin nasze stoisko odwiedziło kilkaset osób!

W sobotę 25 maja, dzięki zaproszeniu Fundacji Członków PSM "Winogrady" w Poznaniu nasza Fundacji miała możliwość gościć na Festynie osiedlowym i promować idee stojące za projektem NaprawiaMY z Veolią! W ciągu kilku godzin nasze stoisko odwiedziło kilkaset osób! Dzięki inicjatywie Naprawiamy z Veolią - Poznań, w krótkim czasie, Poznań stał się stolicą ruchu kawiarenek naprawczych w Polsce. Poznańskie organizacje z wielkim entuzjazmem i energią zaangażowały się w organizację tych inicjatyw hołdując jednocześnie tradycyjnym poznańskim wartościom: oszczędności, gospodarności i szacunku dla pracy.

Dzięki zaangażowaniu “naszych” kawiarenek naprawczych rozdaliśmy 2️⃣9️⃣7️⃣ pakietów z nasionkami, około2️⃣5️⃣0️⃣ książek trafiło w nowe ręce, przejrzeliśmy 2️⃣0️⃣ rowerów, udało się uratować spodnie dresowe i zszyć 🔟innych ciuchów a niezastąpiony pan Przemek z Fundacja Młyn Wsparcia  zreperował kilka drobnych urządzeń AGD.

Dziękujemy za aktywny udział i ciężką pracę na stoiskach: Po-Dzielnia, Klub Seniora Niezły Młyn, Zębatka, spójnik, a  kawiarence KLINIKA PLUSZAKA prowadzonej przez Fundacja Członków PSM "Winogrady" w Poznaniu szczególnie gorące podziękowania za trud organizacyjny i gościnę na osiedlowym  festynie!

Ideą kawiarenek naprawczych nie jest świadczenie usług dla odwiedzających, ale wspólne naprawianie przedmiotów. Tym samym kawiarenkowicze ratują przedmioty przed wyrzuceniem - dając im drugie życie, a sami – zawierają znajomości, uczą się samodzielnego naprawiania, tym samym oszczędzając pieniądze.
Impulsem do powstania licznych kawiarenek naprawczych w Poznaniu był konkurs grantowy realizowany przez Fundację Veolia Polska w ramach programu “NaprawiaMY z Veolią”.

"Bardzo mnie cieszy entuzjazm z jakim Poznaniacy zaangażowali się w działania kawiarenek naprawczych. Dzięki realnym działaniom widać jak ta idea się sprawdza! Dawanie przedmiotom drugiego życia, a przy okazji nawiązywanie nowych, często bardzo ciekawych znajomości to kwintesencja tego co chcieliśmy osiągnąć. – mówi Izabela Rakuć-Kochaniak, prezeska zarządu Fundacji Veolia Polska.  -  Już po kilku miesiącach od ogłoszenia naboru do programu “NaprawiaMy z Veolią” - Poznań wysforował się na pierwsze miejsce w Polsce! 9 bardzo prężnie funkcjonujących organizacji podjęło się wyzwania stworzenia kawiarenek naprawczych i odniosło sukces, który zauważony został również przez włodarzy miasta. Mam nadzieję, że nasz projekt przetarł szlaki, i wspieranie oddolnych, często sąsiedzkich społeczności, stanie się standardem w  budowaniu m.in. społeczeństwa obywatelskiego."

Fundacja Veolia Polska opiekuje się ruchem kawiarenek naprawczych w Polsce prowadząc program “NaprawiaMY z Veolią” od 2019 roku. W tym czasie dzięki programowi powstało około 30 kawiarenek w całej Polsce (głównie w Poznaniu, Łodzi i Warszawie). Repair cafés działają w wielu krajach na całym świecie, podejmując współpracę w ramach ruchu kawiarenkowego, który rozwija się od 2009 roku m.in. w: Holandii, Belgii, Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Indiach czy Japonii. Szacuje się, że na całym świecie działa już ok. 2200 kawiarenek naprawczych.