Szkoła Liderów Miast

Nawiązując międzysektorowy dialog, wspieramy lokalne społeczności w poszukiwaniu i wypracowaniu rozwiązań, odpowiadających na wyzwania społeczne, demograficzne i ekologiczne w ich miejscowościach.

Szkoła Liderów Miast to projekt, który buduje sieć aktywnych liderów miejskich, poszerzając ich myślenie strategiczne o regionie. Beneficjentami projektu są przedstawiciele lokalnych władz, organizacji pozarządowych, biznesu oraz ośrodków akademickich. Kilkumiesięczny program treningowy "Szkoła Liderów" oferuje wsparcie ekspertów w dziedzinie rozwoju miast i przywództwa lokalnego, oraz pomaga zbudować sieć aktywnych mieszkańców, którzy wspólnie pracują nad rekomendacjami rozwojowymi dla swoich miast.

W dotychczasowych 3 edycjach programu wzięło już udział 125 liderów z 10 miast: Mielca, Ełku, Legionowa, Łodzi, Zgierza, Pabianic, Łomży, Dobrego Miasta, Lidzbarka Warmińskiego, Ornety i Braniewa.

Współcześni prezydenci i burmistrzowie mierzą się z coraz bardziej skomplikowanymi wyzwaniami, których źródła często znajdują się na poziomie ponadregionalnym, czy nawet globalnym. By sprawnie zarządzać miastem potrzebują dobrego merytorycznego zaplecza i grupy zaangażowanych ludzi. Z myślą o wsparciu samorządów w budowaniu "miast przyszłości", stworzyliśmy wspólnie z Fundacją Szkoła Liderów program wzmacniający kompetencje lokalnych przywódców.
Izabela Rakuć-Kochaniak
Prezes Fundacji Veolia Polska