Naprawiamy z Veolią

NaprawiaMY z Veolią

NaprawiaMY z Veolią to nowa propozycja Fundacji Veolia Polska i Ashoki Polska dla wszystkich, którzy chcieliby współtworzyć miejsce aktywności sąsiedzkiej, oparte na idei naprawiania i ponownego wykorzystywania przedmiotów.

Wiele sprzętów mogłoby nadal nam służyć, gdybyśmy tylko wiedzieli, gdzie lub jak możemy je naprawić. W Polsce wciąż jest wiele osób, które potrafią naprawiać sprzęty. Jest też wiele osób, które chciałyby się tego nauczyć. Dlatego proponujemy program w którym będziemy wspierać inicjatywy rozwijające idee kawiarenek naprawczych. W jego efekcie powstaną tworzone przez mieszkańców miejsca, nakierowane na wzmacnianie relacji sąsiedzkich wokół idei naprawiania, gdzie będziemy mogli przywrócić do życia nasze ukochane przedmioty i nauczyć się nowych umiejętności.

Nasz nowy program "NaprawiaMY z Veolią", w duchu międzysektorowej współpracy, będzie wzmacniać miejskie innowacje społeczne, szczególnie wokół idei "zero waste". Wierzymy, że dobry klimat miejski sprzyja innowacjom, dlatego w efekcie programu powstanie 5 kawiarenek naprawczych, w których mieszkańcy będą mogli bezpłatnie naprawić uszkodzone rzeczy, czy otrzymać porady ekspertów, jak lepiej dbać o zasoby i produkować mniej odpadów. A wszystko w miłym, ciepłym kawiarnianym klimacie.
Izabela Rakuć-Kochaniak
Prezes Fundacji Veolia Polska

Uważamy, że każdy z nas zasługuje na czerpanie przyjemności ze wspólnego naprawiania i społecznego dbania o otaczające go rzeczy i relacje. Podstawą siły społeczności jest wymiana umiejętności i przedmiotów. Naprawianie pozwala na nowo przyjrzeć się temu jak żyjemy.  Gdyby wymieniane rocznie telefony komórkowe ustawić jeden na drugim utworzyłyby kolumnę 1000 razy większą niż Pałac Kultury i Nauki w Warszawie. Kolumna z telewizorów 50 razy przewyższyłaby Mount Everest. Tymczasem zużytą świetlówkę możemy wykorzystać w 90% do produkcji nowej lampy. Wiele sprzętów mogłoby nadal służyć swoim użytkownikom, gdyby wiedzieli, gdzie lub jak mogą je naprawić.

W Polsce wciąż jest wiele osób, które potrafi naprawiać sprzęty. Jest też wiele osób, które chciałyby się tego nauczyć. Uważamy, że jest to ogromny potencjał, który z pożytkiem dla środowiska i dla integracji społeczności lokalnych warto uruchomić promując ideę gospodarki obiegu zamkniętego. Projekt, który proponujemy polega na wsparciu innowacji społecznych, szerzeniu idei gospodarki obiegu zamkniętego w kontekście konsumpcji i relacji społecznych w miastach.
Agata Stafiej-Bartosik
Country Director of Ashoka Poland