Zamiast kupować, lepiej naprawiać – kolejne kawiarenki naprawcze zaczynają działalność.

W sobotę, 2 lipca, rozpoczęła się trzecia edycja programu NaprawiaMY z Veolią wspierającego kawiarenki naprawcze. W ramach programu w Łodzi działać będzie w tym roku 6 inicjatyw, zaś łącznie od początku jego  istnienia w 2019 roku, program pomógł w utworzeniu 16 repair cafés.

W Łodzi działa najwięcej kawiarenek realizujących naprawy odzieży, sprzętów domowych, mebli i rowerów. Kawiarenki naprawcze, to inicjatywy polegające na wspólnym naprawianiu rzeczy, które z braku szansy na drugie życie - zostałyby wyrzucone. Wydarzenia organizowane w ramach tego typu przedsięwzięć dają uczestnikom możliwość poznania i nauczenia się przydatnych umiejętności, a przy okazji integrują społeczności sąsiedzkie lub środowiskowe oraz zwiększają świadomość ekologiczną uczestników.

Inauguracja tegorocznej edycji programu odbyła się w sobotę, 2 lipca o godz. 12:00 w Kawiarence Naprawczej w Miejscu Spotkań, społecznym domu kultury na Starym Polesiu. Kawiarenkę prowadzi w tym miejscu koalicja organizacji, której liderem jest Stowarzyszenie Społecznie Zaangażowani. Uczestnicy zajęli się naprawą rowerów i mebli.

Chcemy zwrócić uwagę na problem pochopnego, bezrefleksyjnego wyrzucania sprzętów, którym można dać szansę na nowe życie – mówi Szymon Iwanowski ze Stowarzyszenia Społecznie Zaangażowani. –  Kawiarenka naprawcza pomaga nie tylko zachować sprzęty i uniknąć niepotrzebnego kupowania nowych, ale integruje społeczność lokalną wokół zasad zero-waste.

W tegorocznej edycji programu NaprawiaMY z Veolią do istniejących już miejsc spotkań, działających w Łodzi:

• Sąsiedzka „Re-Pasja” w Domu Kultury 502 (recykling, stylistyka, ekologiczne zamienniki chemii domowej)
  • KW łódzkiego oddziału Polskiego Związku Głuchych (szycie)
  • Kawiarenka Łódzkiego Sejmiku Osób Niepełnosprawnych (reperacja sprzętu rehabilitacyjnego, m.in. wózków)
  • Kawiarenka Naprawcza w Miejscu Spotkań (recycling, naprawa ubrań, naprawianie sprzętu dwukołowego, warsztat stolarski)

dołączą dwie nowe:

• Mobilny serwis rowerowy Dr Velo (Fundacja Fenomen)
  • Kawiarenka Fundacji BIEDA (upcykling, metaloplastyka)

To już trzecia edycja programu, który utrzymany jest w duchu międzysektorowej współpracy, łączącej samorządy, biznes i 3. sektor. Jego celem jest wzmacnianie miejskich innowacji społecznych wokół idei „zero waste” oraz integracja społeczności lokalnych. Jednocześnie wpływa on na podniesienie stanu wiedzy w obszarach związanych z ekologią i ochroną środowiska naturalnego – mówi Izabela Rakuć-Kochaniak, Prezeska Zarządu Fundacji Veolia Polska.

Fundacja Veolia Polska prowadzi program NaprawiaMY z Veolią od 2019 roku. W pierwszej edycji programu zorganizowanej we współpracy z Fundacją Ashoka, w różnych miastach Polski powstało 10 kawiarenek naprawczych. W pandemicznym roku 2020 program realizowany był on-line, podczas gdy w roku 2021 z grantów przyznanych przez Fundację Veolia skorzystały cztery kolejne kawiarenki naprawcze. Partnerem programu była Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce.

Obecna edycja, realizowana jest we współpracy z Fundacją Normalne Miasto Fenomen, której prezes Hubert Barański jest koordynatorem programu w 2022 roku.  Kawiarenka Naprawcza, którą uruchomiła Fundacja działa zawsze w niedzielę, każdorazowo w innym punkcie miasta ogłaszanym z wyprzedzeniem w mediach społecznościowych.

Jestem pasjonatem miasta a rower jest dla mnie preferowanym środkiem komunikacji i musi być sprawny. Serce mi krwawi, kiedy widzę, jak ludzie męczą się jeżdżąc na piszczących czy zgrzytających pojazdach – mówi Hubert Barański. – Jeśli ktoś ma niesprawny rower powinien go natychmiast oddać w ręce specjalisty. W naszej mobilnej rowerowej kawiarence działa właśnie taki specjalista: Dr Velo, rowerowy lekarz pierwszego kontaktu.

Według szacunków działającej od 2008 roku w Amsterdamie The Repair Café Foundation, na świecie działa ponad 2 tysiące kawiarenek naprawczych. Najczęściej oferują pomoc i instruktaż przy naprawie prostego sprzętu elektrotechnicznego i AGD, rowerów, oświetlenia i odzieży.

Zapraszamy do śledzenia kanałów społecznościowych: NaprawiaMY z Veolią Facebook oraz Instagram