Szkoła Liderów Miast Regionu Łódzkiego

Inauguracja kolejnej edycji projektu pn. Szkoła Liderów Miast Regionu Łódzkiego. Po Ełku i Legionowie, kolej na Łódź, Zgierz i Pabianice.

7 czerwca br. Fundacja Veolia Polska oraz Fundacja Szkoła Liderów, jej merytoryczny partner w projekcie pn. Szkoła Liderów Miast, uroczyście zainaugurowały II. edycję tego flagowego projektu - tym razem dedykowanego Łodzi oraz dwóm miejscowościom ościennymi, Zgierzowi i Pabianicom. W Małej Sali Obrad łódzkiego Magistratu, Prezydent Łodzi Hanna Zdanowska, Prezydent Pabianic Grzegorz Mackiewicz, Zastępca Prezydenta Zgierza Bohdan Bączak oraz przedstawiciele Veolii, Członek Zarządu Veolia Energia Łódź, Dyrektor ds. Rozwoju Sławomir Jankowski i Członek Zarządu Fundacji Veolia, Dyrektor ds. CSR Izabela Rakuć – Kochaniak i  Prezes Fundacji Szkoła Liderów Katarzyna Czayka-Chełmińska, podpisali symboliczne deklaracje współpracy.

Szkoła Liderów Miast Regionu Łódzkiego to kolejna inicjatywa realizowana w ramach współpracy międzysektorowej, w którą zaangażowane są jednostki samorządu terytorialnego, organizacje pozarządowe i biznes. Korzystamy z doświadczenia partnerów oraz wiedzy ekspertów Veolii, którzy czynnie biorą udział w organizowanych dla Liderów zjazdach. - mówi Izabela Rakuć – Kochaniak, Członek Zarządu Fundacji Veolia Polska.

W ramach projektu zrekrutowanych zostanie 45 lokalnych liderów z Łodzi, Pabianic i Zgierza. Dla nich zorganizowane będą warsztaty i treningi z rozwijania umiejętności liderskich i przywódczych oraz sposobów wypracowywania metod współpracy, uwzględniających specyfikę tych miast.

Gorąco zachęcamy do zgłaszania się do projektu, poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego dostępnego pod linkiem https://goo.gl/forms/8J1g3u71JnjlX80A2, przedstawicieli samorządu, organizacji pozarządowych, instytucji i placówek działających na terenie Łodzi, Pabianic i Zgierza, przedstawicieli lokalnych mediów i biznesu. Jednym słowem wszystkich aktywnych mieszkańców, którym leży na sercu los ich małych ojczyzn. mówi Agnieszka Kazimierska, koordynator projektów w Fundacji Veolia Polska. Wszystkich, którzy chcą poznać metody trafnego diagnozowania bieżącej sytuacji ich miast i metod wypracowania skutecznych rozwiązań, a przede wszystkim chcą nauczyć się współpracy w ramach lokalnej społeczności i budowania postaw obywatelskich – dodaje.