Od 17 do 23 czerwca trwa na całym świecie Tydzień Bez Mięsa. Ze smakiem włączamy się w jego obchody, by pokazać, że jedząc mniej mięsa, działamy na rzecz ochrony środowiska i klimatu.
przestawienie się całej ludzkości na dietę roślinną byłoby w stanie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych aż o połowę
produkcji żywności przypisuje się także 80% odpowiedzialności za wycinanie lasów. z powodu konieczności zapewnienie miejsca na pastwiska oraz pod uprawę paszy
rezygnując z kilograma wołowiny pomagasz zaoszczędzić aż 60 tys. litrów, które zużywa się do jego produkcji
1/3 lądów i 75% źródeł słodkiej wody zostało przez nas zajętych pod uprawę roli i hodowlę zwierząt (raport IPBES, 2019)
nawozy wykorzystywane do produkcji pasz oraz obornik wiążą się z napływem związków fosforu i azotu do wód lądowych i mórz, co oznacza “zakwitanie” glonów, a w rezultacie powstawanie martwych stref w morzach i oceanach
przemysłowa hodowla zwierząt jest obecnie największym odbiorcą antybiotyków na świecie, co niesie ryzyko powstawania opornych na antybiotyki szczepów bakterii.
Dołącz do wyzwania #LessMeatMoreVeg i działaj z nami #dlaPlanety.
Dzięki niewielkim modyfikacjom codziennych zwyczajów, możesz zadbać o zdrowie i środowisko.
Jak możesz podjąć wyzwanie?
zrezygnować z jedzenia mięsa podczas Tygodnia Bez Mięsa (lub dłużej!) i relacjonować swoje zmagania
podzielić się swoimi ulubionymi bezmięsnymi przepisami
ruszyć na poszukiwania nowych wege miejscówek i zarekomendować je innym
puścić wodze wyobraźni i dopasować wyzwanie #LessMeatMoreVeg do siebie. :)
Wegetarianizm to dla Ciebie nowy temat? Mamy dla Ciebie porcję inspiracji! Zajrzyj TUTAJ.