Ekologiczna gra terenowa w Parku na Zdrowiu (Łódź)

4 czerwca w łódzkim Parku na Zdrowiu odbyła się ekologiczna gra terenowa zorganizowana przez Fundację Veolia Polska.

W grze brały udział dzieci z Gromady Zuchowej „Kleksomajki”, działającej przy Szkole Podstawowej nr 41 w Łodzi.
Dzięki pomocy naszych Wolontariuszy – pracowników Veolia Energia Łódź oraz Veolia CUW, dzieci mogły cieszyć się atrakcjami jakie dla nich przygotowaliśmy. Akcja miała na celu uwrażliwienie najmłodszych na problemy środowiska naturalnego, między innymi: zanieczyszczenie powietrza czy brak dostępu do wody pitnej. Dzieci miały okazję sprawdzić swoją wiedzę na temat segregacji odpadów, oszczędzania energii. Dowiedziały się co to są odnawialne źródła energii i jak ważne jest ich wykorzystywanie. Piękna pogoda sprzyjała pokonywaniu przez dzieci tras pomiędzy punktami, gdzie zgodnie z instrukcjami prowadzących rozwiązywali zadania ekologiczne. Ciekawe konkurencje sprawiły, że dzieci poza zdobywaniem nowej wiedzy, wesoło spędziły czas. Na zakończenie każdy zuch otrzymał upominek – drewnianą łamigłówkę oraz książeczkę, w której w prosty sposób opisane jest jak powstaje ciepło systemowe. Dziękujemy naszym Wolontariuszom za zaangażowanie w edukację ekologiczną!
Bardzo dziękujemy naszym Wolontariuszom za zaangażowanie i przeprowadzenie gry.

Razem możemy więcej!